SDKÚ-DS v súvislosti s voľbami do VÚC dodržala to, čo povedala

29.09.2013 Bratislava

Bratislava 28. septembra (TASR) - Novembrové voľby do vyšších územných celkov, aktuálna politická situácia a zmena sídla. To sú témy, ktorým sa dnes bude venovať Ústredná rada SDKÚ-DS v Bratislave.

Strana SDKÚ-DS je jediná strana, ktorá v súvislosti s voľbami do vyšších územných celkov (VÚC) dodržala to, čo povedala. V dnešnom príhovore na Ústrednej rade SDKÚ-DS to uviedol jej predseda Pavol Frešo s tým, že strana musí v nadchádzajúcich voľbách ukázať, že sa už spamätala z výsledku volieb 2012.

"SDKÚ DS musí v týchto voľbách ukázať, že tu alternatíva je," uviedol Frešo s tým, že strana musí ukázať, že sa nielen spamätala z volebnej porážky, ktorú utrpela v marci 2012, ale že prichádza čas zdvihnúť zástavu. Podľa neho je SDKÚ-DS jediná strana, ktorá sa v regionálnych voľbách vždy snažila v každom kraji presadiť jedného spoločného kandidáta pravice. "Výsledok je, že SDKÚ-DS je jediná strana, ktorá to, čo povedala aj dodržala a ako predseda som na to hrdý, že sme si zachovali svoju vlastnú tvár," dodal.

V príhovore ocenil, že v Nitrianskom samosprávnom kraji nešla strana do tradičnej koalície so Smerom-SD. "Čudujem sa ostatným partnerom, prečo sa zachovali tak, že tu a tam podporujú, alebo zvažujú troch ľavicových županov. Ale nebudem ich kritizovať pred voľbami, beriem to tak, že každý si musí vyriešiť svoje problémy," dodal Frešo s tým, že tento odkaz platí aj pre novovzniknuté strany. V príhovore spomenul hnutie Nová väčšina – Dohoda. "Jej príspevok k regionálnym voľbám? Veľmi jednoduchý. V jedinom kraji, kde ho pravica ešte drží, rozbíja pravicu," ozrejmil Frešo.

Podľa jeho slov úspech vo voľbách do VÚC je možný. Príkladom je podľa neho Nemecko a víťazstvo Angely Merkelovej. "Vyhrala napriek tomu, že v niekoľkých regionálnych voľbách vyhrala ľavica, prípadne iní populisti," povedal Frešo. Spomenul aj spájanie stredopravých strán pred 15 rokmi, kedy dokázali vo voľbách poraziť Vladimíra Mečiara.


Smer-SD je vo voľbách do VÚC poraziteľný aj v iných krajoch Slovenska

Smer-SD je poraziteľný aj v iných krajoch na Slovensku, nie len v Bratislave. Na dnešnej tlačovej konferencii po skončení Ústrednej rady SDKÚ-DS to uviedol predseda strany Pavol Frešo na margo novembrových volieb do vyšších územných celkov (VÚC).

"Smer je poraziteľný. Bol poraziteľný v roku 2009 tu v Bratislave, je poraziteľný v roku 2013 tu v Bratislave a myslím si, že je poraziteľný aj inde na Slovensku," uviedol Frešo s tým, že SDKÚ -DS je jediná pravicová strana, ktorá tvorí alternatívu voči Smeru vo všetkých krajoch v rámci Slovenska.

Frešo zopakoval, že s rozhodnutím, ktorého kandidáta na prezidenta strana podporí, chcú počkať až po voľbách do VÚC. "Vzhľadom na správanie niektorých partnerov si počkáme na výsledok regionálnych volieb, kedy sa nanovo rozdajú karty," uviedol predseda SDKÚ-DS s tým, že chcú jedného silného pravicového kandidáta. "V opačnom prípade Robert Fico prezidentské voľby so svojim kandidátom vyhrá," doplnil Frešo.

Členovia Ústrednej rady SDKÚ-DS na rokovaní schválili aj zmenu sídla strany. Tá dlhé roky sídlila v Bratislave v prenajatých priestoroch Domu kultúry Ružinov. V lete sa presťahovala na Vajnorskú ulicu.
 

Vyberte región